Početna > Saveti i iskustva > Medicina > Čuvajte se krpelja
tick on skin

Čuvajte se krpelja

Proleće je doba kada se setimo da priroda postoji, ali i vreme kada se bude insekti, pa i krpelji. Krpelj je parazit koji živi na koži divljih i nekih domaćih životinja. Kada životinja prolazi kroz travu krpelj se zakači za nju. Najviše ih ima na mestima gde je vlažno, u visokoj travi i u grmlju. Ukoliko planirate da prvomajske praznike provedete u prirodi, savetujemo vam da izbegavate upravo ovakva mesta.

Obavezan pregled!
Po rečima lekara, najveći je problem što ubod krpelja ne boli i ne peče, pa se tek tuširanjem i presvlačenjem primeti na koži. Zato je važno da, kada se vratite sa izleta ili boravka u prirodi, dobro pregledate i sebe i mališane, ali i odeću koju ste nosili. Posebnu pažnju posvetite mestima gde je koža najtanja i najnežnija – iza uha, na vratu, pod pazuhom, na stomaku, preponama, sa zadnje strane kolena i na temenu, jer krpelj ume da se zavuče u kosu.Krpelj u trenutku uboda izlučuje neku vrstu anestetika, pa zato ne osećamo ubod. Parazit na mesto uboda ispušta bakterije i viruse, koji se eventualno nalaze u njegovim crevima i pljuvačnim žlezdama. Krpelji prenose krpeljni meningoencefalitis, poznat i kao meningoencefalitis ranog leta, i boreliozu ili lajmsku bolest. Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi. Samo 30% njih je zaraženo.U našim krajevima vrlo retko se javlja meningoencefalitis koji prenose krpelji. Prvi simptomi ove bolesti su povišena temperatura, ukočen vrat i glavobolja. Kod težih oblika, upala zahvata ceo mozak, a posledice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih delova tela.Mnogo češće se javlja borelioza ili lajmska bolest. Posle uboda zaraženog krpelja, prvi simptomi se mogu javiti u prvih mesec dana. Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi. Istovremeno se može javiti povišena telesna temperatura, galvobolja, umor, iscrpljenost, bolovi u mišićima i zglobovima. U tom slučaju treba se obavezno javiti lekaru. Ako se ne pristupi lečenju, za šest – osam nedelja može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa. Ako se i tada ne pristupi lečenju, može doći do trajnog oštećenja zdravlja.

Ako vam se zakači krpelj, izuzetno je važno da se javite lekaru. Nikako ne pokušavajte sami da ga uklonite, niti da na njega stavljajte alkohol, petrolej, etar ili ulje, jer će to samo insekta da natera da luči još više štetnih supstanci.

Preporučujemo još

NS: Stomatoloske usluge-studenata stomatologije

Studenti studijskog programa za Stomatologiju u Novom Sadu pozivaju sve zainteresovane da im budu pacijenti …

Imate mišljenje?

Facebook