Početna > Saveti i iskustva > Medicina > Kako nam pomažu biljni čajevi i začini?

Kako nam pomažu biljni čajevi i začini?

Začini i čajevi imaju brojna lekovita dejstva zbgo čega je zdravo piti ih svakodnevno. Od davnina se koriste za lečenje raznih bolesti i tegoba.

Kamilica se najčešće od svih čajeva koristi kao lek. Ima anelgetsko, antimikrobno i anti-inflamatorno dejstvo. Deluje smirujuće pa se zbog toga koristi i za nesanicu. Povoljno deluje na ublažavanje bolova u želudcu, menstrualnih tegoba i simptoma loše probave kao što su nadutost i dijareja.

Šipak sprečava i ublažava infekciju bešike. Koristi se protiv glavobolje i vrtoglavice, a ima pozitivno dejstvo u otklanjanju umora i malaksalosti. Šipak sadrži vitamin C, zbog čega može da pomogne u jačanju imuniteta.

Majčina dušica je poznata u lečenju bronhitisa i kašlja. Koristi se i za poboljšanje rada želuca. Čaj od majčine dušice je lekovit samo kad se priprema u zatvorenom sudu zato što sadži isparljive sastojke koji nestaju kuvanjem u otvorenoj posudi.

Nana se koristi za ublažavanje bolova i kao sedativ, a zbog smirujućeg dejstva pozitivno deluje u slučaju migrene. Takođe pomaže kod menstrualnih bolova i poboljšanje apetita.

Čaj od bosiljka se pije protiv nesanice, ima umirujuće dejstvo i ublažava glavobolju. Koristi se kod lečenja kašlja, upale želuca i creva, kao i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega i bešike).

Hibiskus povoljno deluje na smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja zato što snižava krvni pritisak i visok nivo holesterola. Velika količina C vitamina deluje na jačanje imuniteta pa se zbog toga koristi i protiv prehlade.

Crni čaj je dobar za zube jer sadrži fluor, a sadrži i kofein koji povećava koncentraciju. Reguliše nivo holesterola, pozitivno deluje na cirkulaciju i može da se koristi u lečenju dijareje. Istraživanja su pokazala da crni čaj oslobađa od stresa jer smanjuje nivo stresnog horona kortizola.

Cimet je začin koji se, pored poboljšavanja mirisa i ukusa, koristi i kao lek. Pomaže varenju hrane i ima antioksidansko dejstvo. Neki od hranljivih i lekovitih sastojaka cimeta su biljna vlakna, gvožđe, kalcijum, mangan, minerali i tanini.

Izvor

Aleksandra Vitorović

Preporučujemo još

NS: Stomatoloske usluge-studenata stomatologije

Studenti studijskog programa za Stomatologiju u Novom Sadu pozivaju sve zainteresovane da im budu pacijenti …

Оставите одговор

Facebook