Početna > Saveti i iskustva > Finansiraj me! > Kako uštedeti na hrani

Kako uštedeti na hrani

Pre nego što uopšte izađete iz stana, napravite popis što vam treba, a on će vam pomoći da ne kupite ono što vam zapravo ne treba. Najskuplje stvari u kupovini najčešće su one koje neočekivano kupimo jer mislimo da bi nam mogle dobro doći, a zapravo nam ne trebaju. Takođe popis vam pomaže kako biste videli koliko hrane zapravo kupujete, a mogli biste se ugodno iznenaditi kada shvatite koliko nepotrebne hrane možete izbaciti.

Kupovina na internet stranicama trgovina uz poštivanje popisa – vaš nedeljni račun za kupovinu je gotovo prepolovljen. Izgled trgovina i supermarketa kreiraju stručnjaci koji znaju kako vas naterati da kupite nešto što vam potpuno ne treba ili što ne želite. Svaki artikl posebno se i sa namerom nalazi na određenom mestu u trgovini kako bi vas privukao. Supermarketi su postali jako dobri u ovom načinu. Kupovanjem putem interneta izbegavate ovakve uticaje, štedite, tako da vam ni trošak dostave koji morate platiti kod nekih trgovina, ne čini kupovinu skupljom.

Kupovanje većih pakovanja, gotovo je uvek isplativije nego kupovanje malih. Ipak zapamtite, ovo pravilo nije isplativije ako kupujete stvari koje inače ne koristite. Ovakva kupovina vredi samo za stvari koje kupujete često i u velikim količinama.

Koristite kupone za povoljniju kupovinu.Kuponi su odličan način uštede novca. Trgovine ih koriste kako bi privukle kupce, a vi ih iskoristite kupone i kupujte na različitim mestima. Iznenadićete se koliko možete uštedeti. Ali pazite, nemojte kupovati proizvode koji vam ne trebaju, samo zato što ste dobili kupon za popust. Kupujte samo i isključivo ono što vam treba.

Kupujte proizvode od proizvođača. Na taj ćete način znati poreklo tih proizvoda, a biće i jeftiniji nego što su u trgovinama, jer se ne plaćaju nikakvi troškovi prevoza. Takođe to znači da kupujte sezonske proizvode i one koji nisu bili smrznuti pre transporta i dolaska u trgovinu. Zašto platiti dvostruko veću cenu za prošlogodišnje jabuke, kada možete kupiti jabuke koje su upravo sada ubrane?

Studenti mogu ostvariti  popuste na kupovinu hrane koristeći i studentske kartice za popuste.

Nataša Karabasil

Preporučujemo još

Novi oblik zloupotrebe bankarskih kartica

Pojavio se novi oblik zloupotrebe bankarskih kartica. Ukoliko primite poziv osobe koja se predstavi kao sluzbenik …

Оставите одговор