Početna > Prakse > Festival dokumentarnih filmova – EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA u DKSG

Festival dokumentarnih filmova – EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA u DKSG

Festival se organizuje na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca u Maloj sali DKSG (u 20 časova) ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

U sredu 21.9. biće prikazan film „Potop“ rediteljke Jelene Jovčić (Srbija, 2016) koji govori o izgradnji hidroelektrane Đerdap 1971. godine zbog koje je potopljen čitav jedan grad – stari Donji Milanovac.

U četvrtak 22.9. biće prikazan film „U potrazi za snom“ autora Mladena Mitrovića (Srbija, BiH, Hrvatska, 2015). Film je sniman pet godina u 12 država, a počinje za vreme cunamija u Tokiju, kad reditelj pokušava da stupi u kontakt s kompozitorkom muzike za svoj prvenac „Haustorče“ (1987) Jadrankom Stojaković. Film je dobio nagradu publike na Sarajevo Film festivalu 2015. godine.

U petak 23.9. biće prikazan film „Kembridž“ rediteljke iz Bugarske Eleonore Trajkove (Bugarska, 2015). Film na zanimljiv način priča priču o svakodnevnom životu velikog sela u severozapadnoj Bugarskoj – Donji Cibar, koji je najsiromašniji deo Evropske unije, a 99% stanovnika su Romi. Zbog njihove želje da se obrazuju u medijima je ovo selo ironično nazvano Romski Kembridž.

Izvor: studentskizivot.com

Powered by WPeMatico

Preporučujemo još

Pridruži se Nokia timu u Amsterdamu!

Ako si spreman da napraviš korak napred i da gradiš karijeru sa vodećim stručnjacima iz …

Facebook